Gryka – korzyści zdrowotne i fakty żywieniowe

gryka

Gryka należy do grupy pokarmów powszechnie nazywanych pseudocereals.

Zboża rzekome to nasiona spożywane jak ziarna zbóż, ale nie rosnące na trawie. Inne popularne zboża rzekome to quinoa i amarant.

Mimo nazwy gryka nie jest związana z pszenicą i dlatego nie zawiera glutenu.

Jest stosowany w herbacie gryczanej lub przetwarzany na kaszę, mąkę i makaron. Kasza, używana podobnie jak ryż, jest głównym składnikiem wielu tradycyjnych dań europejskich i azjatyckich.

Gryka stała się popularna jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość minerałów i przeciwutleniaczy. Jego zalety mogą obejmować lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi.

Dwa rodzaje gryki, gryka zwyczajna i gryka kamienna, są najczęściej uprawiane do celów spożywczych.

Gryka- fakty żywieniowe

Węglowodany są głównym składnikiem diety gryki. Obecne są również białka, różne minerały i przeciwutleniacze.

Wartość odżywcza gryki jest znacznie wyższa niż wielu innych zbóż. Fakty żywieniowe dla 100 gramów surowej gryki to:

Kalorie: 343
Woda: 10%
Białko: 13,3 gramów.
Węglowodany: 71,5 grama.
Cukier: 0 gramów.
Włókno: 10 gramów
Tłuszcz: 3,4 grama.

Gryka- obecne w niej witaminy i minerały.

gryka obecne w niej witaminy i minerały

Gryka jest bogatsza w minerały niż wiele zwykłych zbóż, takich jak ryż, pszenica i kukurydza. Spośród dwóch głównych odmian gryki tataryjskiej zawiera więcej składników odżywczych niż gryki zwyczajnej.

Najobfitsze minerały w gryce zwyczajnej to:

Mangan. Znaleziony w dużych ilościach w całych ziarnach, mangan jest niezbędny dla zdrowego metabolizmu, wzrostu, rozwoju i obrony organizmu przed utleniaczami.
Miedź. Często brakuje jej w diecie zachodniej, miedź jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który może być korzystny dla zdrowia serca, gdy jest spożywany w niewielkich ilościach.
Magnez. W przypadku obecności tego niezbędnego minerału w wystarczającej ilości w diecie, może on obniżyć ryzyko wystąpienia różnych schorzeń przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca.
Żelazo. Niedobór tego ważnego minerału prowadzi do anemii, stanu charakteryzującego się zmniejszoną zdolnością przenoszenia tlenu przez krew.
Fosfor. Minerał ten odgrywa istotną rolę we wzroście i utrzymaniu tkanek ciała.
W porównaniu z innymi ziarnami, minerały w gotowanej kaszy gryczanej są szczególnie dobrze wchłaniane.

Dzieje się tak dlatego, że gryka ma stosunkowo niską zawartość kwasu fitynowego, powszechnego inhibitora absorpcji mineralnej występującego w ziarnach i nasionach.

Gryka jest bogata w różne przeciwutleniające związki roślinne, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. W rzeczywistości dostarcza więcej przeciwutleniaczy niż wiele innych zbóż, takich jak jęczmień, owies, pszenica i żyto (21, 22 Trusted Source, 23 Trusted Source).

Gryka tarta ma wyższą zawartość antyoksydantów niż gryka zwyczajna.

Oto niektóre z głównych związków roślin gryki:

Rutyna. Główny przeciwutleniacz polifenol w gryce, rutyna może obniżyć ryzyko zachorowania na raka i poprawić stan zapalny, ciśnienie krwi i profil lipidowy krwi.
Quercetin. Znaleziona w wielu produktach roślinnych, kwercetyna jest przeciwutleniaczem, który może mieć wiele korzystnych skutków zdrowotnych, w tym obniżenie ryzyka wystąpienia raka i chorób serca.
Vitexin. Badania na zwierzętach wskazują, że witeksyna może przynieść szereg korzyści dla zdrowia. Jednak nadmierne spożycie może przyczynić się do powiększenia tarczycy.
D-chiro-inositol. Jest to unikalny rodzaj rozpuszczalnego karbu, który obniża poziom cukru we krwi i może być korzystny dla zarządzania cukrzycą. Gryka jest najbogatszym źródłem pożywienia tego związku roślinnego.

Gryka- korzyści zdrowotne.

gryka korzyści zdrowotne
Buckwheat in wood scoop on table

Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Z czasem wysoki poziom cukru we krwi może prowadzić do różnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2.

Dlatego też łagodzenie wzrostu poziomu cukru we krwi po posiłkach jest ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.

Jako dobre źródło włókna, gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny. Oznacza to, że powinna być bezpieczna dla większości osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

W rzeczywistości badania łączą spożycie gryki z obniżeniem poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.

Ten efekt zawdzięczamy unikalnemu związkowi D-chiro-inozytol. Badania wskazują, że ten rozpuszczalny związek sprawia, że komórki są bardziej wrażliwe na insulinę, hormon, który powoduje, że komórki wchłaniają cukier z krwi.

Ponadto, niektóre składniki gryki wydają się zapobiegać lub opóźniać trawienie cukru stołowego.

Ogólnie rzecz biorąc, właściwości te sprawiają, że gryka jest zdrowym wyborem dla osób z cukrzycą typu 2 lub tych, którzy chcą poprawić równowagę poziomu cukru we krwi.

Zdrowie serca
Gryka może również sprzyjać zdrowiu serca. Posiada wiele zdrowych dla serca związków, takich jak rutyna, magnez, miedź, błonnik i niektóre białka. Wśród zbóż i zbóż rzekomych gryka jest najbogatszym źródłem rutyny, przeciwutleniacza, który może mieć szereg zalet.

Rutyna może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca, zapobiegając powstawaniu zakrzepów krwi oraz zmniejszając stan zapalny i ciśnienie krwi

Stwierdzono również, że gryka poprawia profil lipidowy krwi. Słaby profil jest dobrze znanym czynnikiem ryzyka chorób serca.

Gryka- przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne.

Alergia na grykę jest bardziej prawdopodobna u osób, które spożywają ją często i w dużych ilościach.

Zjawisko znane jako alergiczna reaktywność krzyżowa sprawia, że alergia ta jest bardziej powszechna u osób już uczulonych na lateks lub ryż.

Objawy mogą obejmować wysypkę skórną, obrzęk, zaburzenia trawienia oraz – w najgorszym przypadku – poważny wstrząs alergiczny.