Ben Franklin miał rację, kiedy powiedział: “Uncja zapobiegania jest warta funta lekarstwa. ” Zgadzamy się, dlatego zachęcamy naszych pacjentów ortopedycznych do przyjęcia nawyków żywieniowych i ćwiczebnych, które wspierają silne kości i stawy.
Twoja codzienna rutyna może mieć duży wpływ na zdrowie i długowieczność stawów. Na przykład wybór produktów spożywczych, które budują gęstość kości, wzmacniają tkankę łączną i zmniejszają stan zapalny może pomóc w zapobieganiu urazom i zachowaniu stawów na długie, aktywne życie.
Często spotykamy się z pacjentami, którzy są zainteresowani zmianą stylu życia w celu zmniejszenia bólu stawów. Jednak nasi lekarze ortopedyczni zdają sobie sprawę, że trudno jest zmienić wszystko na raz. Dlatego też przyjrzenie się swojej diecie to świetne miejsce na początek.
Oto nasze 10 pokarmów, które mogą pomóc zmniejszyć ból i zwiększyć ruchomość stawów:
1. Stawy a Omega-3 Kwasy tłuszczowe / Oleje rybne
Ryby zimnowodne są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, które są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla zdrowia człowieka. Te ważne składniki odżywcze są również czasami określane jako wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Udowodniono, że nie tylko zmniejszają one poziom białek zapalnych w organizmie, ale także poprawiają funkcjonowanie mózgu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i innych chorób.
Omega-3 można znaleźć w zimnowodnych rybach, takich jak tuńczyk, łosoś, pstrąg, halibut i sardynki. Przyjmowanie dziennego suplementu oleju rybiego to kolejny sposób na wchłanianie kwasów tłuszczowych Omega-3
2. Stawy a orzechy i nasiona
Są dobre wieści dla wegan i wegetarian, którzy są wśród nas. Omega-3 można również znaleźć w różnych orzechach i nasionach. Niewielka dzienna porcja orzechów włoskich, migdałów, nasion lnu, nasion chia lub orzechów sosny może pomóc zmniejszyć stan zapalny w stawach i tkance łącznej.
3. Stawy a warzywa kapustne
Co to jest, możesz zapytać. Znane również jako warzywa krzyżowe, są powszechnie kojarzone z rodziną kapusty. Zielone liście jak musztarda, rukola, jarmuż i fioletowa kapusta są w rodzinie kapustowatych. Na liście znajduje się kilka innych popularnych (i smacznych!) warzyw, w tym brokuły, kalafior i brukselskie kiełki.
Ten szczególny podzbiór populacji warzyw jest znany z blokowania enzymu, który powoduje obrzęk stawów. Dodatkowo, są one pełne błonnika, witamin i składników odżywczych dla ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia.
4. Stawy a kolorowe owoce
Owoce w dzisiejszych czasach mają złą opinie z powodu wysokiej zawartości cukru, ale wiele z nich to doskonałe przeciwutleniacze. Podobnie jak w przypadku warzyw, niektóre owoce są bardziej skuteczne niż inne w zmniejszaniu stanu zapalnego w organizmie.
Szczególnie lubimy jagody, które są bogate w antocyjany – jeden z najpotężniejszych flawonoidów. Pomagają one “wyłączyć” reakcje zapalne w organizmie oraz bolące stawy.
Jabłka są kolejnym, bogatym w błonnik, przeciwzapalnym owocem i dostarczają dodatkowych korzyści dla zdrowia jelit.
Ananas znajduje się również na naszej krótkiej liście ze względu na zawartość bromeliny, składnika odżywczego, który zmniejszył ból stawów spowodowany zapaleniem kości i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jednakże, większość bromeliny znajduje się w łodydze i rdzeniu ananasa, więc wymieszaj rdzeń w koktajl, aby uzyskać maksymalne korzyści.
I wreszcie pomidory (tak, to owoce). Pomidory zawierają silny przeciwutleniacz, likopen. Ugotowane pomidory są jeszcze bardziej bogate w likopen niż niegotowane. Upewnij się, że skóra jest konsumowana, aby uzyskać jak największe korzyści.
5. Stawy a Oliwa z oliwek
Wyrzuć olej roślinny, olej słonecznikowy i olej arachidowy – wszystko to może zwiększyć stan zapalny. Zamiast tego wybierz kilka łyżek stołowych oliwy z oliwek do gotowania i przygotowywania sosów sałatkowych. Jeszcze lepiej, wybierz odmianę “virgin”, która jest mniej przetworzona. Często kojarzona z dietą śródziemnomorską, oliwa z oliwek jest nienasyconym “zdrowym” tłuszczem. I zgadnij co. . . to kolejne źródło Omega-3!
6. Stawy a soczewica i fasola
Fasola i soczewica znane są z korzyści zdrowotnych. Są doskonałym źródłem białka, błonnika i niezbędnych minerałów. Mają one również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Fasola czarna, soczewica, ciecierzyca, fasola szpinakowa i soja są świetnym źródłem antocyjanów – magicznego flawonoidu, który zmniejsza stan zapalny
7. Stawy a czosnek i warzywa korzeniowe
Czosnek, cebula, imbir i kurkuma mają właściwości przeciwzapalne. Różne badania wykazały, że te ostre warzywa korzeniowe mogą być przydatne w leczeniu objawów zapalenia stawów i innych bólów stawów. Włączyć te warzywa do posiłków w celu nadania im dodatkowego smaku. Dodatkowo, wszystkie są dostępne w suplemencie.
8. Stawy a pełnoziarniste produkty
Badania sugerują, że białka znajdujące się w ziarnach rafinowanych (takich jak biały chleb, biały ryż i zwykły makaron) mogą wywołać reakcję zapalną w organizmie. Jednak wysokowłókniste całe ziarna pomagają w produkcji kwasów tłuszczowych, które są uważane za przeciwdziałające zapaleniu. Dlatego należy trzymać się całych ziaren, jeśli chce się pokonać bolące stawy.
Fundacja Arthritis Foundation przedstawia szczegółową listę ziaren zalecanych w przypadku zapalenia stawów – w tym pszenicy pełnej, owsa pełnego, jęczmienia i żyta.
9. Stawy a bulion kostny
Glukozamina, chondroityna i aminokwasy są dobrze udokumentowane, aby pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów, podczas gdy wapń jest niezbędny dla gęstości kości. Rosół z kości zawiera wszystkie te składniki. Substancja przypominająca żelatynę, pochodząca z kości do gotowania naśladuje kolagen, który występuje naturalnie w naszych stawach, ścięgnach i więzadłach. To, czy bulion kostny może rzeczywiście stymulować odrastanie chrząstki, jest tematem zaciekle dyskutowanym w medycynie tematem. Ale podejmowane regularnie jako suplement doustny, to było znane w celu zmniejszenia dolegliwości jaką są bolące stawy i zwiększenia funkcji dla osób z zapaleniem stawów.
Rosół kostny może być spożywany jako gorący rosół lub używany w recepturach jako baza do gotowania lub sos. Uzyskaj wskazówki dotyczące przygotowania bulionu kostnego od tych dietetyków.
10. Stawy a gorzka czekolada
Rzeczywiście, czekolada ma właściwości przeciwzapalne. Kakao, główny składnik czekolady, zawiera antyoksydanty, które mogą przeciwdziałać genetycznym predyspozycjom do insulinooporności i stanu zapalnego. Im wyższy procent kakao w czekoladzie, tym większe działanie przeciwzapalne.
Pamiętaj jednak, że czekolada może być bogata w cukier i tłuszcze, więc ciesz się nią z umiarem. Jeśli chcesz sobie pozwolić, wybierz czekoladę, która jest co najmniej w 70% z kakao.
Tak więc to – nasze 10 kostek do żywności, które pomagają zmniejszyć ból stawów i stany zapalne. Oczywiście, istnieją pewne wady, jeśli chodzi o jedzenie dla zdrowia stawów. Zwróć szczególną uwagę na skutki działania produktów spożywczych, które mogą być związane z zapaleniem:
Ograniczyć ilość wyrafinowanych ziaren, takich jak makaron, ryż i biały chleb.
Utrzymujcie sól na minimalnym poziomie. Sól powoduje zatrzymanie płynów, co jest związane z obrzękiem tkanek. Dodatkowo Fundacja Arthritis Foundation donosi, że ograniczenie spożycia soli może zmniejszyć utratę wapnia, zmniejszając tym samym ryzyko osteoporozy i złamań.
Omijać przetworzoną żywność, gdy tylko jest to możliwe.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat uśmierzania bólu stawów i zapobiegania urazom?