13 imponujących korzyści z owoców pomelo

pomelo-korzysci-owoc

Pomelo jest owocem cytrusowym, który ma zaskakującą liczbę korzyści zdrowotnych dla ludzi. Te imponujące korzyści zdrowotne pomelo obejmują:

  • jego zdolność do wzmocnienia układu odpornościowego,

  • poprawy trawienia,

  • obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia skurczów.

  • Pomaga również zapobiegać niedokrwistości,

  • poprawiać wytrzymałość kości,

  • zmniejszać oznaki przedwczesnego starzenia się,

  • zapobiegać nowotworom,

  • chronić zdrowie serca,

  • pomagać w utracie wagi

  • oraz poprawiać zdrowie jamy ustnej i zębów.

Co to jest Pomelo lub Pummelo?

pomelo-co-to-owoc

Pomelo jest uważany za owoc cytrusowy i jest ściśle związany z grejpfrutem i innymi członkami rodzaju Citrus. Jego naukowa nazwa to Citrus maxima, ponieważ jest to największy owoc cytrusowy. Najbliższy pod względem wielkości do tego rodzaju owoców cytrusowych jest grejpfrut. Pomelo znajduje się głównie w Azji Południowo-Wschodniej, która jest jego ojczystym regionem. Nie stała się popularna w innych częściach świata, ponieważ zazwyczaj potrzeba 8 lat, aby rosnąć, zanim nasiona zaczną kwitnąć i rodzić jakiekolwiek owoce. Ponadto, duża część wagi i objętości pomelo jest twarda i niejadalna, podczas gdy tylko wewnętrzne ciało jest smaczne. Smak jest jednak dość przyjemny, z konsystencją grejpfrutów bez kwaskowatego lub pikantnego smaku. Owoc ten jest zazwyczaj bladozielony lub żółty w kolorze, podczas gdy jadalny miąższ wewnątrz jest pulpy i biały, różowy lub czerwony, w zależności od odmiany. Historia jej stosowania sięga co najmniej kilkuset lat wstecz, chociaż prawdopodobnie była uprawiana znacznie dłużej niż w krajach Azji Południowo-Wschodniej.

Właściwości Pomelo

Powodem popularności pomelo jest jego silna wartość odżywcza, w tym jego zawartość witamin, minerałów i substancji organicznych, takich jak witamina C, potas, błonnik pokarmowy, witamina B6 i magnez.

Korzyści zdrowotne Pomelo

Korzyści zdrowotne tych owoców cytrusowych wyjaśniono poniżej. Zwiększa odporność na choroby Chociaż jedna porcja jest mniejsza niż cały owoc, biorąc pod uwagę jego wielkość, nie jest to straszny pomysł, aby zjeść cały owoc, biorąc pod uwagę, że każdy owoc zawiera około 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To główne źródło kwasu askorbinowego jest wykorzystywane od pokoleń w Azji Południowo-Wschodniej jako szybki wzmacniacz układu odpornościowego. Witamina C działa jako przeciwutleniacz zwiększający aktywność białych krwinek i atakujący wolne rodniki, które mogą uszkodzić narządy organizmu. Pomaga zwalczać infekcje, które prowadzą do przeziębień, kaszlu, gorączki i poważnych objawów lub infekcji mikrobiologicznych, wirusowych i bakteryjnych.

Pomoc w trawieniu

Większość owoców zawiera duże ilości błonnika, a pomelo nie jest wyjątkiem. Jeden pomelo (tylko jadalne mięso), zawiera około 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Sprzyja to zdrowemu trawieniu i eliminuje problemy takie jak zaparcia i biegunka. Wysoka zawartość błonnika zwiększa objętość stolca, promuje płynny ruch w przewodzie pokarmowym i pobudza wydzielanie soków trawiennych i żołądkowych do rozkładu złożonych białek, które są trudne do strawienia. Dzięki temu układ trawienny funkcjonuje na wysokim poziomie.

Reguluje ciśnienie krwi

Pomelo jest bardzo dobrym źródłem potasu, stanowiącym około 37% dziennego zapotrzebowania. Potas jest rozszerzaczem naczyń krwionośnych, co oznacza, że uwalnia napięcie w naczyniach krwionośnych i zwiększa ukrwienie i dotlenienie organów. Zmniejsza to również obciążenie serca i zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Utrata wagi

pomelo-utrata-wagi-efekty

Zarówno pomelo, jak i grejpfrut zawierają “enzym spalający tłuszcz”;, który może pomóc w zmniejszeniu wagi. Nazywa się go karnityna palmitoylotransferaza i nie występuje w wielu produktach spożywczych. Enzym ten może zwiększyć swoją walkę z wybrzuszeniem, dlatego wielu dietetyków decyduje się na włączenie pomelo do swojej żywności.

Zapobiega skurczom

Potas, który może dostarczyć pomelos, jest ważny dla równowagi płynów w organizmie. Jest to kluczowy aspekt skurczów i sztywności mięśni. Bez odpowiedniego poziomu potasu, prawdopodobnie będziesz miał skurcze twarzy i staniesz się podatny na przeciągnięte mięśnie i rozdarte więzadła.

Poprawia zdrowie kości

Pomelo swoją zawartością potasu, może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i ogólnemu osłabieniu kości w całym organizmie. Spożycie potasu jest związane z gęstością mineralną kości, ponieważ ułatwia pobieranie innych minerałów niezbędnych do utrzymania silnych kości.

Właściwości przeciwstarzeniowe

Wysoka zawartość witaminy C w owocach pomelo działa jak przeciwutleniacze, które poszukują niebezpiecznych wolnych rodników. Jednym z negatywnych skutków wywoływanych przez wolne rodniki jest degradacja skóry, która powoduje oznaki przedwczesnego starzenia się, takie jak zmarszczki, zwiotczała skóra i plamy wiekowe. Wysokie spożycie witaminy C może temu zapobiec, więc zjedz trochę więcej pomelo! Pomelo zawiera również spermidynę, rzadką substancję chemiczną, która znajduje się w ludzkiej spermie, która została ściśle powiązana z właściwościami przeciwstarzeniowymi.

Zdrowie jamy ustnej

Witamina C w pomelo jest niezbędna do produkcji kolagenu, który wzmacnia tkanki, narządy i komórki. Może to zwiększyć siłę dziąseł i powierzchni jamy ustnej, aby zapobiec ich zarażeniu lub osłabieniu, co może prowadzić do utraty zębów i niebezpiecznych chorób jamy ustnej. Jest to również doskonały lek na krwawiące dziąsła.

Poprawia gojenie ran

Witamina C w pomelo pomaga zastąpić martwą tkankę zdrową tkanką i sprzyja gojeniu się ran. Wspiera również rozwój kolagenu, który który wzmacnia tkanki, organy i komórki. Może to zwiększyć siłę dziąseł i powierzchni jamy ustnej, aby zapobiec ich zarażeniu lub osłabieniu, co może prowadzić do utraty zębów i niebezpiecznych chorób jamy ustnej. Jest to również doskonały lek na krwawiące dziąsła.

Pielęgnacja włosów

Wysoki poziom witaminy B1, cynku i innych niezbędnych składników odżywczych w owocach pomelo sprzyja wzrostowi włosów, zapobiega łupieżowi i przerzedzaniu się włosów. Poprawia również jakość włosów.

Pomelo vs Grapefruit

pomelo-grapefruit-zalety

Pomelo nie jest grejpfrutem, chociaż łatwo jest pomylić te dwa, biorąc pod uwagę ich rozmiar, kolor i smak. Obydwoje są członkami rodziny cytrusów i mają wiele takich samych profili żywieniowych. Pomelo jest największym owocem cytrusowym, ale grejpfrut jest na drugim miejscu. Pomelo pochodzi z Malezji, ale grejpfrut został po raz pierwszy znaleziony na Barbados, a teraz jest uprawiany głównie w Chinach!

Jak zjeść Pomelo?

Pomelo nie są najłatwiejszymi owocami do jedzenia lub obrania, na podstawie ich grubej skórki. Oto kroki do obierania i krojenia pomelo:

pomelo-jak-jesc-efekty

Krok 1: Używając ostrego noża, zacznij od obcięcia “czapki”; owocu. (Być może trzeba będzie przeciąć cal, w zależności od wielkości pomelo. )

Krok 2: Następnie zrób 8-10 pionowych plasterków wokół owocu, zaczynając od przeciętego końca.

Krok 3: Teraz ściągnij grubą skórę w dół i odsuń ją od mięsistego wnętrza, które wygląda jak pomarańczowy. Wyciągnij skórkę z owocu.

Krok 4: Następnie rozerwij mięsiste części i usuń nasiona.

Krok 5: Odrzuć nadmiar materiału włóknistego i ciesz się!

“Ostrożnie”

Wysoki poziom witaminy C i potasu w tym owocu może uczynić go niebezpiecznym dla pacjentów z chorobami wątroby i nerek. Również pacjenci z niedociśnieniem (niskim ciśnieniem krwi) mogą być w niebezpieczeństwie, ponieważ pomelo znacznie obniża ciśnienie krwi.

Poza tym, ciesz się tym rzadkim i potężnym owocem dla lepszego ogólnego zdrowia!

Insert Content Template or Symbol

Enter your text here…

Insert WordPress Content