Probiotyk- produkty spożywcze, w których go znajdziemy.

Probiotyk

Dostarczasz wystarczająco dużo probiotycznych potraw w swojej diecie? Prawdopodobnie nie. Probiotyk jest formą dobrych bakterii występujących w jelitach, które są odpowiedzialne za wszystko, od wchłaniania składników odżywczych do zdrowia immunologicznego.

Nie tylko probiotyki są niezbędne do trawienia, ale czy wiesz, że istnieją setki innych korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania żywności bogatej w probiotyki, o których być może nie jesteś świadomy?

Czym jest probiotyk?

Probiotyki są rodzajem pożytecznych bakterii, które znajdują się w mikrobiomie jelitowym. Mikroorganizmy te odgrywają kluczową rolę w zdrowiu i chorobach, a nawet uczestniczą w funkcjonowaniu układu odpornościowego i trawieniu. Jeśli nie otrzymasz wystarczającej ilości probiotyków, niektóre skutki uboczne mogą obejmować problemy trawienne, problemy ze skórą, drożdżaki, choroby autoimmunologiczne oraz częste przeziębienia.

Kefir

Podobnie jak w przypadku jogurtu, ten sfermentowany produkt mleczarski jest unikalną kombinacją mleka i sfermentowanych ziaren kefiru. Kefir spożywany jest od ponad 3000 lat. Termin “kefir” pochodzi z Rosji i Turcji i oznacza “dobre samopoczucie”. Ma lekko kwaskowaty i cierpki smak i zawiera od 10 do 34 szczepów probiotyków.

Kefir jest podobny do jogurtu, ale ponieważ jest fermentowany przez drożdże ma więcej bakterii, produkt końcowy jest bogatszy w probiotyki i uboższy w laktozę, co czyni go odpowiednim wyborem dla wielu, którzy nie tolerują laktozy.

Kapusta kiszona jako naturalny probiotyk

Kapusta kiszona jako naturalny probiotyk

Kiszona kapusta, wytwarzana z fermentowanej kapusty i innych warzyw probiotycznych, nie jest zróżnicowana w probiotykach, ale jest bogata w kwasy organiczne (co nadaje żywności jej kwaśny smak), które wspomagają rozwój dobrych bakterii. Kapusta kiszona jest dziś niezwykle popularna w Niemczech. Jest bogaty w witaminę C i enzymy trawienne. Jest to również dobre źródło naturalnych bakterii kwasu mlekowego.

Kombucha

To musująca fermentacja czarnej herbaty, która rozpoczyna się od użycia “scoby”, znanej również jako symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży, to naturalny probiotyk. Kombucha istnieje od ponad 2000 lat i pochodzi z Japonii. Jej podstawowe korzyści zdrowotne obejmują wsparcie trawienne, zwiększenie energii i detoksykacji wątroby.

Kefir kokosowy jako probiotyk

Kefir kokosowy jako probiotyk

Wytwarzany poprzez fermentację soku z młodych orzechów kokosowych z ziarnami kefiru, ten bezmleczny wariant dla kefiru ma niektóre z tych samych probiotyków co tradycyjny kefir mleczny, ale zazwyczaj nie jest ich tak dużo. Mimo to, ma kilka szczepów, które są korzystne dla Twojego zdrowia. Kefir z orzecha kokosowego ma wspaniały smak i można do niego dodać odrobinę stewii, wody i soku z limonki, aby uzyskać wspaniały smakowy, orzeźwiający napój.

Natto

Popularne danie w Japonii składające się z sfermentowanej soi, natto zawiera niezwykle silny probiotyk- Bacillus subtilis, który został udowodniony, jako wzmocniający układ odpornościowy, wspierający zdrowie sercowo-naczyniowe i poprawiający trawienie witaminy K2.

Natto zawiera również potężny enzym przeciwzapalny zwany nattokinazą, który udowodniono, że zapobiega krzepnięciu krwi i jest obciążony białkami, zabezpieczając go na szczycie listy żywności probiotycznej.

Jogurt- naturalny probiotyk

Prawdopodobnie najpopularniejszym probiotycznym pożywieniem jest żywy jogurt probiotyczny lub grecki jogurt produkowany z mleka krów, kóz lub owiec. Jogurt, w większości przypadków, może znaleźć się na szczycie probiotycznej żywności, jeśli pochodzi od zwierząt karmionych trawą i nie został pasteryzowany.

Problemem jest duże zróżnicowanie jakości jogurtów na rynku. Kupując jogurt, poszukaj organicznych, karmionych trawą odmian, które są produkowane z mleka koziego lub owczego.

Kvass

Ten potężny składnik jest popularnym napojem fermentowanym w Europie Wschodniej od czasów starożytnych. Tradycyjnie wytwarzany był metodą fermentacji żyta lub jęczmienia, ale w ostatnich latach został stworzony przy użyciu probiotycznych owoców i buraków wraz z innymi warzywami korzeniowymi, takimi jak marchew.

Kvass wykorzystuje probiotyk- Lactobacillus i jest znany z właściwości oczyszczających krew i wątrobę oraz łagodnego, kwaskowatego smaku.